COVID-19 virüsünün herkesi etkileyebileceğini gösterilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün Çin Halk Cumhuriyetine ait COVID-19 raporuna göre ölüm vakaları genellikle ileri yaştaki ya da eşlik eden sistemik hastalığı (hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalık, kanser, kronik akciğer hastalıkları başta olmak üzere diğer immunsüpresif durumlar) olan bireyler olmuştur. Kalp yetersizliği, kapak hastalığı, hipertansiyonu ve kalp damarlarında hastalıkları olanların hastalığa karşı daha hassastır ve hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmektedir. Bu yüzden kalp hastalarının hastalıktan korunma hususunda daha dikkatli olması gerekmektedir.
Hastalık esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi ile bulaşmaktadır. Koronavirüs salgınından korunmanın en etkili yolu kişisel hijyendir. Ellerimizi sık sık sabun ve su kullanarak yıkamalı veya en azından alkol bazlı ıslak mendille temizlemeliyiz. Özellikle ellerimizle burnumuza, ağzımıza ve gözlerimize temas etmemek önemlidir. Toplu taşıma araçları ve kalabalık kapalı ortamlara mümkün oldukça girmemeli. Girmek zorunda kalınırsa korucu maske kullanmalı en az 1,5 metre mesafeyi korumak ve belirtilen el hijyeni kurallarına dikkat edilmelidir.
Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve dispnedir. Daha ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Kalp hastalarını bekleyen en önemli tehlike araya giren solunum sistemi enfeksiyonlarıdır. Ateşin yükselmesi ve enfeksiyon kalbin daha fazla çalışmasına ve oksijen tüketmesine neden olacaktır. Buda Kalp hastaların kötüleşmesine neden olacaktır.
Korona virüsün ve izolasyonunun getirdiği depresyon ve yanlızlık duygusuna karşı gerekli önlemler alınarak sürekli diyalogla bu sıkıntıları ortada kaldırmamız gerekir. Kapalı alan çok fazla hareketsiz kalınmamalı mutlaka kapalı alan içinde yapılabilecek egzersizler yapılmalı. Özellikle kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma öyküsü olanların uzun süreli oturmalardan kaçınması gerekiyor. Sık aralıklarla evin içinde dolaşmaları hareket etmeleri kalp sağlığı açısından önemli.Kilo alımı bu dönemde olabileceği unutmadan diyetimize daha fazla özen göstermeliyiz. Sağlıklı ve dengeli beslenmek enfeksiyonlardan korumada son derece önemli. Kalp hastalarının yağlı yiyeceklerden, tuzdan ve alkollü içeceklerden kaçınması, yeşil sebze, meyve ve balık tüketmeli.Kapalı ortamların enfeksiyon kaynağı olduğunu unutmadan bulunduğumuz ortamın havalandırmasını düzenli olarak sağlanmalı.
Günümüzde COVID-19 dan koruyacak veya tedavi edecek güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış spesifik bir antiviral tedavi bulunmamaktadır. Ancak tedavi amaçlı bazı ilaçlar kullanılmaktadır.
YORUMLAR