Tarım sektörünün Türkiye’nin en stratejik sektörlerinden biri olduğunu vurgulayan Davut Çetin,“Türkiye’de örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminin büyük bölümü Antalya bölgesinde gerçekleşiyor.Örtü altı üretime dair hem basında hem de kamuoyunda bilgi kirliliği var. İlimizde modern koşullarda, ihracata da hitap eden üretim yapılıyor. Televizyon kanallarında sera ürünlerinin tüketici sağlığına olumsuz etkisi olduğuna dair yanlış haberler ve yorumlar bu sektörde çalışan, yatırım yapan, üreten insanları olumsuz etkiliyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerimiz kalıntı kontrollerinin düzenli yapıldığını ve ürünlerimizin dünya standartlarının çok üzerinde olduğunu ifade ediyorlar. Bu verileri halka daha iyi anlatmamız, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmamız gerekiyor. ” dedi.
Köstek değil, destek gerekiyor
Davut Çetin, “Tarım sektörünün yapısal sorunları mevcut ve bunların ulusal boyutta ele alınması gerekiyor. Üretici örgütlenmesinde yetersizlik, tarım arazilerinin hızla yok olması, ölçek ekonomisine uygun üretim yapacak geniş arazi yapısının oluşturulamaması, üretim planlama eksikliği, sektörde kalifiye işgücü ve verimlilik sorunu, atık yönetimigibi başlıklar, konuşulan ancak çözülemeyen konular olarak gündemimizde yer tutmaya devam ediyor. Odaklanılması gereken konu bilgi kirliliği ile sektöre haksız yere yüklenmek değil, sektördeki sorunların çözümüdür. Tarım sektörüne bilgi kirliliği ile köstek olmak yerine destek olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Yanlış algıyı yok etmeliyiz
Ekonomi Bakanlığı destekli URGE projeleri ile Antalyalı tarım firmalarını yurt dışında yeni pazarlara açmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Davut Çetin, ürün kalitesi ile fark yaratan birçok Antalya firmasının ihracat yapar hale geldiğini söyledi.
Toplumu doğru bilgilendirme ve bilgi kirliliğini ortadan kaldırma noktasında çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Davut Çetin, “Antalya Türkiye’de tarımsal üretimin lokomotif kentlerinden biri. Üreticimiz ürününe güveniyor. Antalya Hali’nden tesadüfi ürünler seçip, bağımsız laboratuvarlarda analiz yaptırıp, sonuçları belli periyodlarla kamuoyuna açıklayabiliriz. Bu konuda, sektör mensuplarını biraraya getirdiğimiz bir toplantı ile çalışma başlattık. Sektör, bilgi kirliliği konusunda son derce hassas. Bu yanlış algıyı yıkmak için akademisyenlere, basınımıza, ilgili örgütlerimize büyük görev düşüyor.Biz de ATSO olarak örtü altı üretime yönelik yanlış algıyı yok etmek için elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.
YORUMLAR