Havaların ısınmasıyla birlikte olası orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler, faaliyetler, araç ve ekipman kapasitesi gibi konuların değerlendirildiği toplantıda, yaz ayları yaklaşırken orman yangınlarına dikkat çekilmesi ve vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Manavgat’ta yaşanan Cumhuriyet tarihinin en büyük yangını sonrası yaraların sarıldığını ve sarılmaya da devam edileceğini ifade eden Vali Yazıcı; “Her yıl düzenli olarak yaptığım ama bu yıl acı bir anlamı olan Yangın Toplantısı için bir aradayız. Cumhuriyet tarihinin en önemli yangınını yaşayınca bu toplantının ehemmiyetini burada bulunan herkes her zerresine her hücresine kadar hissediyor. Afet her şeyin önündedir, herhangi bir afet olduğunda devletin tek vücut olması gerek vatandaş bunu bekler. Tek parça halinde, tek bir kuvvet halinde bizi görmesi gerektiğini defalarca söyledim. Eğitimden, müftülüğe jandarmasından, orman işçisine kadar tüm birimlerin işin içinde olduğunu gördük. Yangının ilk saatlerinden itibaren hepimiz bütün işlerimizi bırakıp, yangın yerine koştuk. Tüm birimlerimizce alandaydık herkes elinden geleni yapmaya çalıştı. 8 vatandaşımızı kaybettik Allah rahmet eylesin, 40 civarında köyümüz etkilendi. Allah bir daha tekrarını yaşatmasın.” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin ekipman ve eleman bakımından iyi durumda olduğunu vurgulayan Vali Yazıcı; “Teknolojiye ayak uydurmuş durumdayız. Ekipmanlarımız da hiçbir eksik yok. 2022 yılında yaşayabileceğimiz küçük ya da büyük afetleri hep birlikte iyi koordine olarak hızlı bir şekilde çözmeye hazırız. Acı tecrübeyi yaşadık, daha kötüsünü de yaşayabiliriz ama biz her durum için hazırlıklarımızı yaptık.” şeklinde konuştu.
Vali Ersin Yazıcı’nın ardından Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici sunum yaptı. Dünya ısındıkça ve iklim değiştikçe hava sıcaklıklarının arttığına vurgu yapan Dikici; “Hava sıcaklıkları artıyor. Elimizden geldiğince eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Çocuk yaştan itibaren bu eğitimlerin verilmesini istiyoruz. Bunun için de sizden yardımlarınızı istiyoruz. Türkiye Orman Varlığının %5’i Antalya’da bulunuyor ve çıkan yangınların %12’si yıldırım, %12’si kasıt, %20’si ihmal ve dikkatsizlik, %56’sı ise tespit edilemeyen yangınlar olarak geçiyor. Antalya’da orman yangınlarının %88’inin çıkış sebebi ne yazık ki insan kaynaklı. Bu yıl orman yangınları ile mücadelede kullanacağımız; 51 adet ilk müdahale aracı, 99 adet arazöz, 31 adet su ikmal aracı, 11 adet dozer, 14 adet greyder, 7 adet ekskavatör, 10 adet treyler, 10 adet helikopter, 2 adet uçak, bir tane İHA, toplamda da 1270 işçi sayısı ile olası bir afet için hazırda bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Olası bir afette hemen organize olmanın önemine vurgu yapan Vali Yazıcı; “Yangın başlamadan ya da başladığında hızlı bir şekilde organize olalım. Sezona girerken bu konuya hep birlikte dikkat çekelim. Gerek Cuma namazları gerekse okullarımız başta olmak üzere toplumumuzu bilinçlendirelim. Buralarda orman yangınlarına dikkat çekerek vatandaşlarımızda bir bilinç oluşturalım. Çünkü geçen sene ciğerimiz çok yandı. Bu sebeple yangınla ilgili hassasiyet oluşturalım.” dedi.
ORMAN YANGINLARI İÇİN TÜM ÖNLEMLERİMİZİ ALDIK
İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu Toplantısı Vali Ersin Yazıcı başkanlığında gerçekleştirildi.
22 Nisan 2022 - 13:26
Bu haber 498 defa okunmuştur.
YORUMLAR