İzin alma işleminin yılda iki kez gerçekleşeceğini belirten Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu uygulamanın detaylarını sokaktaki vatandaş ile birlikte değerlendirdi. Başkan Ağaoğlu, çıkar sağlayan ters yazılımlı onay mesajlarına karşı da uyardı.
1 Mayıs tarihinden itibaren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu yürürlüğe giriyor. Vatandaşı istenmeyen sms trafiğinden kurtarmak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da söz konusu kanuna paralel olarak düzenlemeleri ile birlikte tüketicileri ikinci kez koruma altına alıyor. Onay zorunluluğu getiren yasayı detayları ile birlikte değerlendiren Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu,
“Cep telefonlarımıza, e posta adreslerimize köşedeki marketin manavındaki zerzevat fiyatları değiştiğinde veyahut yakındaki bir hastaneye yeni bir uzmanlık alanı açıldığında bile gönderilen mesajlardan artık kurtuluyoruz. Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkındaki kanun yürürlüğe giriyor ve buna paralel olarak da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bir başka düzenleme ile tüketicileri ikinci kez koruma kalkanına alıyor.Bu mesajları almak istemiyorsa, çekiliş vaatlerine veyahut cazip tekliflere aldanıp oda bunlara onay vermesin. Çünkü yeni yasa onay zorunluluğu getiriyor” dedi.
50 BİN TL PARA CEZASI
Vatandaşların onayı alınmasına rağmen gönderimine devam edilen smslerin ya da bildirimlere karşı 50 bin TL tutarında yüklü miktarda para cezasının devreye gireceğini aktaran Ağaoğlu, ayrıca ilgili operatörlerinde sorumluluk payının bulunduğuna işaret etti. Ağaoğlu;
“Cep telefonu sektöründe ise cep telefonu firmaları birlikte çalıştıkları yani tüketicilerin numaralarının verildiği onlara mesaj iletilmesi için aracılık ettikleri kurumların bu ticari mesaj trafiğinden de kendileri sorumlu olacak. Yani operatörünüz kimse onu şikayet edip cezalandırılmasını sağlayabileceksiniz.
Artık tüm kişi ve kuruluşlar ticari ve pazarlama amaçlı mesajları göndermek için abonenin iznini almak zorunda. İzin alınmadan gönderilmeye devam edilmesi halinde 50 bin TL para cezaları ile karşılaşacaklar” diye konuştu.
İZİN ALMA İŞLEMİ YILDA İKİ KEZ GERÇEKLEŞECEK
Yasa kapsamında vatandaşların istenmeyen sms’lere karşı onay işlemini yılda iki kez gerçekleştireceğini belirten Aağaoğlu, “Bu izin alma işi de yılda iki kez sınırlı. Yani size her gün izin veriyor musun? Diye mesaj gönderilemeyecek.
TERS YAZILIMLI ONAY MESAJLARINA DA DİKKAT
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, özellikle yazılım sektöründe bazı art niyetli uzmanların onay sırasında verilecek yanıtları yine kendi çıkarlarını sağlayacak nitelikte uygulayabileceklerine dikkat çekti. Aağaoğlu şunları söyledi: “İşin bir de kötü tarafı şu ki, bazı sahtekarlar e posta gönderip, ‘şuraya tıkla buraya evet de buraya hayır de’ aslında yazılımı ters yapmışlar siz red seçeneğini tıkladığınızda aslında onay vermiş oluyorsunuz. Bunlar da suç işlemektedir. Bu tür durumlarla karşılaşan tüketiciler bunlar hakkında mutlaka şikayette bulunsunlar.”
VATANDAŞLAR NE DEDİ?
Yoğun sms trafiğinden bunaldıklarını açıklayan bazı vatandaşlar ise uygulama ile rahat efes alabileceklerini belirttiler. 70 yaşındaki İlker Güvenç, “ “ Sık sık alışveriş yaptığımız yerlerde mesaj alıyoruz. Mesaj konusunda çok rahatsızız. Çekilişten eğlence mekanlarına, bankalardan markalı şirketlere kadar mesaj alıyoruz evet yasa girecek ama tereddüdümüz hala daha var” dedi.
20 yaşındaki üniversite öğrencisi Helin Öztürk de ilgili kanunun zamanlamasının yerinde olduğunu değerlendirerek şunları söyledi: “ Günde çok kez gereksiz şekilde mesaj geliyor. Dolayısı ile bu zamanlama yerinde. Artık söz biz de.”
YORUMLAR