Dünyaca ünlü rafting merkezi Köprülü Kanyon’un da içinde bulunduğu Beşkonak Kırkkavak Mahallesi sınırları içinde açılması planlanan mermer ocağına karşı verilen mücadele sonuç verdi. Antalya 5. İdare Mahkemesi, mermer ocağı projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararının uygun olmadığına hükmederek işlemin iptaline karar verdi.
AGC ülke gündemine taşıdı
Bitki örtüsü ve yaban hayatı başta olmak üzere arkeolojik kalıntıları, su kaynakları, zengin endemik bitki türleri ve rafting merkezi ile eşsiz bir doğa harikası olan Beşkonak bölgesinin mermer ocaklarına teslim edilemeyeceği düşüncesi ile harekete geçen Antalya Gazeteciler Cemiyeti, bölgede mermer ocağı açılmasına izin verilmeyeceğini ilan ederek Ocak ayında mücadele başlattı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Barosu ve Antalya Kent Konseyi’nin ortaklaşa yaptığı basın toplantısı başta yerel basın olmak üzere ulusal basında geniş yankı uyandırdı.
Başkan Taş geri adım atmadı
Bölgeye mermer ocağı ruhsatı için başvuran şirketin şikâyetleri sonucu ifade de veren Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, geri adım atmayarak konunun takipçisi oldu. Başkan Taş, söz konusu mermer ocağına karşı bölge halkını bir araya getiren Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan ile de dayanışma içinde oldu. Davanın avukatlığını üstlenen Av. Tuncay Koç ve C. Okan Kıran, verilen hukuk mücadelesi kapsamındaki tespitleri ve bilirkişi raporuyla “ÇED Gerekli Değildir” kararını çürüttü. Antalya 5. İdare Mahkemesi, proje tanıtım dosyasında bölgenin arkeolojik bulguları, bitki ve yaban hayatı varlığı ile su kaynaklarına dair yeterli tespit yapılmadan alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti. Böylece, ağaç kesimi ve yol açma çalışmaları bölge sakinlerinin direnişiyle ertelenen mermer ocağı açma girişimleri yargı kararı ile durdurulmuş oldu.
Dayanışma ruhu Beşkonak’ı kurtardı
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, “Memleketim Manavgat’ın cennet köşesi Beşkonak’a mermer ocağı açmak bir çevre ve insanlık suçu olurdu. Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak üyelerimize hizmet etme görevimizin yanında yaşadığımız coğrafyanın değerlerinin korunmasında da görevimiz olduğu bilinciyle harekete geçtik. Mermer ocağı ruhsatı alan şirketin aleyhimizdeki suç duyurusuna, geri adım attırma çabalarına kulak asmadık. Neticede, bilimsel gerçeklerle ilgisi olmayan ranta dönük, doğaya karşı işlenecek her suçun karşısında olduğumuzu gösterdik. Bu kararda, Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan ve bölge sakinleri başta olmak üzere dayanışma gösteren bütün kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum. Tabi burada bizim öncülük ettiğimiz kamuoyu oluşturma çabalarına büyük destek veren Antalya yerel basınına ve ulusal çapta yayın yapan basın yayın kuruluşları ile basın emekçilerine ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.
ÇEVRE KAZANDI, BEŞKONAK KAZANDI
Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin öncülüğünde kamuoyu gündemine getirilen Beşkonak Kırkkavak’ta mermer ocağı açılmasına karşı verilen mücadele zaferle sonuçlandı. “ÇED Gerekli Değildir” raporu iptal edildi.
26 Kasım 2022 - 12:02
Bu haber 648 defa okunmuştur.
YORUMLAR