-“EĞTİMİN TEMELİ AKIL VE BİLİM OLMALI”
-“15 TEMMUZ; PROPAGANDA ARACI DEĞİL, EĞİTİMDE YAPILAN HATALARDAN DERS ÇIKARMA ARACI OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”
Budak, “15 Temmuz Dersi” konusunda da uyarılarda bulanarak, “15 Temmuz; eğitimde yapılan hatalardan ders çıkarma aracı olarak değil de propaganda aracı olarak kullanılmaya çalışılırsa, Türkiye’nin önüne yeni faturalar gelecektir” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nın açılışı dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkelerin en önemli gücünün insan kaynağı olduğunu, insanlarını nitelikli bir eğitimle buluşturan ülkelerin gelişmişlik sıralamasında da öne geçtiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında eğitime büyük önem verildiğini ve nitelikli eğitim kurumları oluşturulduğunu, bu sayede Türkiye’nin bir sıçramayı gerçekleştirdiğini kaydeden Budak, ancak son yıllarda eğitimde hem nicelik, hem de nitelik yönünden ciddi sıkıntılar ortaya çıktığını, çağdaş eğitim anlayışının yerine, siyasi iktidarların, cemaatlerin kendi “nesillerini” yetiştirmesinin önünün açılmaya çalışıldığını vurguladı. Budak, “Milli olması gereken eğitim sistemine ne yazık ki; uzun yıllardır bu anlayıştan uzak bir şekilde yaklaşıldı. AKP döneminde ise neredeyse her bakana göre eğitim sistemi ve müfredat oluşturuldu. Öğretim Birliği ilkesi zedelendi ve cemaatlerin kendi nesillerinin yetiştirmesinin önü açılmaya çalışıldı. Üniversiteler susturuldu. Gelinen nokta; eğitimde ciddi bir nitelik kaybı ve toplumsal kutuplaşmadır. Sıfırcı öğrencilerin sayısındaki artış, uluslararası sınavlarda çocuklarımızın son sıralarda yer alması; eğitimde yapılan yanlışların sonucudur. Türkiye’deki kutuplaşma, eğitimdeki yanlışların sonucudur. ‘Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir’ diyen Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ders programlarından çıkarılması; eğitimdeki en temel yanlışlardan biridir. Bu anlayıştan derhal vazgeçilmelidir. Eğitim sistemi yeniden akıl ve bilim rayına oturtulmalıdır. Araştıran, soran, sorgulayan, kendine güvenen, demokrasiyi özümsemiş, hoşgörülü insanlar yetiştirecek çağdaş eğitim altyapısı kurulmalıdır. Yönetici ve öğretmen atamalarında liyakat yeniden temel ölçüt haline getirilmelidir” dedi.
ZORLU YIL
Eğitimde var olan sıkıntılara “15 Temmuz Darbe” girişimiyle yenilerinin eklendiğini kaydeden Budak, “darbe fırsatçılığı” ile iktidarın düşüncelerini paylaşmayan binlerce öğretmenin de ihraç edildiğini ya da açığa alındığını belirtti. Budak, “Eğitimde ciddi sıkıntılar var. Üzerine bir de 15 Temmuz eklendi. Darbe fırsatçılığıyla OHAL yetkileri kullanılarak FETÖ ile ilgisi olmayan binlerce öğretmen de öğrencilerinden koparıldı. Öğretmen açığının yaşandığı bir dönemde, binlerce öğretmenin de ihraç edilmesi, açığa alınmasının sorun yaratmayacağı söylenemez. AKP’nin hatalarının bedelini ne yazık ki çocuklarımız ve öğretmenlerimiz ödeyecek. Bu anlamda 2016-2017 öğretim yılı çok zorlu bir yıl olacak. Çocuklarımıza, zor koşullarda özveriyle görev yapan öğretmenlerimize başarı ve esenlik diliyorum” dedi
-PROPAGANDA DEĞİL DERS
Eğitim kurumları için hazırlanan “15 Temmuz” broşürleri ve belgesellerine de değinen Budak, “Çocuklarımızın; Cumhuriyet, demokrasi, özgürlükler, hukuk devleti konusunda bilinçlendirilmesi eğitimin temel işlevlerinden biridir. Ancak bu bilgilendirmenin; siyasi propaganda amaçlı değil; objektif bir anlatımla yapılması gerekir. Okullarda dağıtılan materyaller konusunda bu hassasiyetin yeterince gösterildiğini söylemek mümkün değil. 15 Temmuz; eğitimde yapılan hatalardan ders çıkarma aracı olarak değil de propaganda aracı olarak kullanılmaya çalışılırsa, Türkiye’nin önüne daha ağır faturalar gelecektir. 15 Temmuzların bir daha yaşanmaması için çağdaş, nitelikli eğitimin önemi anlaşılmalı ve anlatılmalıdır” dedi.
YORUMLAR