Reklam

Bilgisayar başında çalışmak boyun fıtığı nedeni

Özellikle iş hayatında aktif olarak yer alan ve bilgisayar başında uzun saatler geçiren kişilerde görülen boyun ağrıları, gençleri de etkisi altına alıyor.

Bilgisayar başında çalışmak boyun fıtığı nedeni

Özellikle iş hayatında aktif olarak yer alan ve bilgisayar başında uzun saatler geçiren kişilerde görülen boyun ağrıları, gençleri de etkisi altına alıyor.

Bilgisayar başında çalışmak boyun fıtığı nedeni
30 Nisan 2013 - 00:45

Özellikle iş hayatında aktif olarak yer alan ve bilgisayar başında uzun saatler geçiren kişilerde görülen boyun ağrıları, gençleri de etkisi altına alıyor. Ülkemizde kronik boyun ağrılarının görülme oranı yaklaşık yüzde 40 gibi yüksek bir oranda seyrediyor ve bu rakam son yıllarda giderek artıyor. Boyun fıtığı da boyun ağrıları nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Boyun fıtığının oluşturduğu şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı nedeniyle yaşam kalitesini ciddi boyutlarda olumsuz etkilediğini belirten Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Burhan Polat, boyun fıtığından korunmak için yapılması gerekenleri de sıralıyor.

 

Her üç kişiden biri, hayatı boyunca en az bir kez boyun ağrısından yakınıyor. Modern yaşamın getirdiği olumsuzluklardan biri olan boyun ağrılarına boyun fıtığı, disk dejenerasyonu, boyun omurgasında kireçlenme, miyofasyal ağrı sendromları, romatizma, osteoporoz, kötü duruş ve boynu kötü kullanma ile tekrarlayan strese bağlı zedelenme gibi pek çok neden yol açar. Boyun ağrılarının en önemli sebebi ise boyun fıtıklarıdır.

 

Boyun fıtığının birçok sebebi vardır. Bunlar; trafik kazaları, travmalar, günlük hayatın gerilimi, boynun yanlış hareketi ve yanlış pozisyonlar, boyun kaslarındaki zayıflık, yaşlılığa bağlı olarak kemiklerde oluşan değişiklikler, boyun kireçlenmeleri, stres, soğukta kalmak, yorgunluktur. Uzun süre bilgisayar başında oturanlarda da boyun fıtığının oldukça sık görülmesinin nedeni ise; kişilerin tek noktaya odaklamaları ve boyun kaslarını yeterince hareket ettirmemeleridir. Boyun fıtığının belirtileri ise ensede oluşan ağrılar, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, göğse ve sırta yayılan ağrılar, bacak ve kollarda güçsüzlük, mesane kontrolü sorunlarıdır.

 

Boyun fıtığından korunmak için;

 

Boyun fıtığından korunmak için öncelikle egzersiz çalışmalarına önem vermek gerekir. Son yıllarda özelikle bilgisayar karşısında uzun süre sabit duran kişilerde görülen boyun fıtığından korunmak için gün boyu ufak egzersizler yapmak gerekir.

 

Masa başında basit egzersizler;

Başınızı öne, arkaya, yanlara doğru eğin. Aynı hareketi elinizle başınızı, başınızla elinizi itecek şekilde tekrarlayın. Omuzlarınızı yukarı doğru kaldırın ve 5-10 saniye sonra rahat bırakın. Ellerinizi birleştirerek yukarıya doğru uzanın ve esneyin. Uzun süre hareketsiz kalmanın vücut için oldukça zararlı olduğunu unutmayın ve sık sık hareket edin.

 

Boyun fıtığında teşhis;

 

Kesin teşhis günümüzde en duyarlı ve en güvenli görüntüleme tekniği olan MR ile konulur. MR’ın yumuşak dokuyu da göstermesiyle boyun fıtığının var olup olmadığı öğrenilir.

Bu haber 2143 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum