YÖRÜKLERE YENİ BEYHATUN

17 Mayıs 2019 - 10:05

Antalya Yörükler Derneği ve Yönetim Kurulu Antalya basını ile iftar sofrasında buluştu.

Yemekte konuşun Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunun altını çizerek,  Ramazan-ı Şerif ayının milletimize, İslam âlemine ve insanlığa barış, sevgi ve huzur getirmesini diliyorum dedi. Bu yıl yapılacak olan festival hakkında da bilgiler veren Abdullah Duman yemeğe katılan tüm gazetecilere ayrı ayrı teşekkür etti. Yemek organizasyonu bitiminde Antalya İl Beyi Hamdi Sarıca beyliği bir yıl süreyle Bey Hatun sıfatını taşıyacak olan Sibel Gezen’e devretti.


Dernek merkezinde gerçekleştirilen iftar yemeğinde konuşan Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman Ramazan ayının gelmesi ile ilgili yayınladığı mesajında Ramazan-ı Şerif ayının milletimize, İslam âlemine ve insanlığa barış, sevgi ve huzur getirmesini diledi.


Başkan Duman ayrıca; “Sosyal hayatta huzur, dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşandığı, şeytanların zincirlere vurulduğu, af, mağfiret ve bereket mevsimi Ramazan Ayına ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dini ve insani duyguların daha da yoğunlaştığı, maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı ve mükâfatlarının sınırsız olarak verildiği bu mübarek ayı iyi ve güzel davranışları artırarak en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu ayda insanlar tuttukları oruçlarla hem bedenlerinin şükrünü yapmış, hem de aç ve yoksulların halini daha iyi anlamış olurlar. Bu nedenle Ramazan paylaşma ve dayanışmaya vesile olan bir aydır” dedi.


Başı rahmet, ortası merhamet, sonu ise cehennemden azat olan, mübarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dilerim. Bu mübarek ayın özellikle İslam coğrafyasında akan kanın ve gözyaşının durmasına, ülkemizdeki terör belasından kurtulmamıza vesile olmasını diliyorum. Bu vesileyle Ramazan Ayının, ülkemize ve İslam Alemi´ne hayırlar getirmesini Yüce Allah´tan niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bu yıl yapılacak festival hakkında da konuşan Başkan Duman; “Bildiğiniz gibi Yörükler Derneği 1994 yılında kuruldu. O günden buyana siz değerli basın mensuplarıyla hep birlikte ve omuz omuza olduk.  Dünden bugüne, bugünden de yarına bir Yörük yürüyüşünü hep birlikte gerçekleştiriyoruz. 
Amacımız, atalarımızın bizlere bir kutsal emanet olarak bıraktıkları emanetleri ve kadimden gelen değerlerimizi yaşatmak, geliştirmek ve bu değerlerden gelecek nesillerimiz inde istifade etmelerine zemin hazırlamaktı ve bu amaçlarımızdan hiç sapmadan, ülkemiz ve dünya gerçeklerine hep duyarlı olduk.
Popüler kültür akımlarına, ekonomik baskılara, ülkemiz üzerindeki emperyalist iştahlara, sınırlarımızda yaşanan katliamlara karşı Türkiye’nin bir sancak, bir bayrak olarak gibi ayakta kalışı Türk milletinin töreli bir millet, sağduyulu bir toplum olmasındandır. 


Yörükler Derneği,  günlük siyasi mülahazaların ve marjinal bakış açılarının dışında meselelere bakar ve bir bütünlük içerisinde derinlemesine analitik bir düşünsel yapı içerisinde olayları değerlendirir.
Yörükler Derneğinin yaptığı her program temalıdır. Konjonktür el olayların dışında yaptığımız her faaliyet ve organizasyonlar bir öncekinin devamı niteliğindedir.
Bugüne kadar paydaşımız Büyükşehir Belediyesiyle  yaptığımız ulusal ve uluslar arası YÖRÜK Toyu,  konferanslar, paneller, sempozyumlar ve paydaşlarımız Kepez Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi, Akdeniz Üniversitesiyle birlikte yaptığımız ulusal / Uluslar arası Yörük / Türkmen Çalıştayı”  ile yurtiçi ve yurtdışı soydaşlarımızla bir araya geldik, bir büyük kaynaşmayı  milletimizle birlikte yaşadık.


Bu sene 4. Çalıştayımızı bazı nedenlerden dolayı erteledik. Paydaşlarımızla görüşüp 4. Çalıştayımızıda 2020 Şubat ayında yapmayı planlıyoruz.  Bu sene Şubat ayında otellerde yer bulamadık, Mart seçimlerinden dolayı da tarihi erteledik.
Amaçlarımız doğrultusunda 2019 yılında faaliyetlerimize aksatmadan devam edeceğiz.


19 Mayıs 2019 Pazar akşamı Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı anısına, Büyükşehir Belediyesinin Ramazan etkinliği kapsamında bir program yapacağız.


Her yıl Mayıs ayının ilk haftası yaptığımız ve busene 26.cısını yapacağımız “26. ULUSLARARASI YÖRÜK TOYU ”nu her yıl Eylül ayının üçüncü haftasına aldık. Bu senede 20/21/22 Eylül tarihlerine aldık. Bu tarihi değiştirmemizde hava şartları etkili olmuştur.


26. ULUSLARARASI YÖRÜK TOYUNA


Yurtiçinden en az 55 ilden 300’ze yakın derneğin katılmasını, yurtdışından 10 Ülkeden de (Azerbaycan, İran, Gürcistan, Bulgaristan, Gagauzya, Bosna, Makedonya, Kosova, Macaristan, Kırım) 10 tane halkoyunları ekibi ve toplamda 300’e yakın kültür elçisinin katılmasını öngörüyoruz. 


SERGİLENECEK KÜLTÜREL ÖĞELER


*Geleneksel kök boyası ile halı, kilim, onubba, keçe atımı, kolan, ala çuval, dibi çuval, kıl çuval  (vs.)  dokuyan yurtiçi/yurtdışı sanatkarları araştıran araştırmacılara zemin hazırlamak ve bu zanaatkarları daha etkin hale getirmek, Toy alanına gelen misafirler dokuma kültürümüzle ilğili bilgilendirmeler yapılacak.
*Çarık dikimi, yün çorap örümü, kanaviçe, kuşak, gelin başlığı, duvak vs. yapımları özellikle yeni nesile, akademisyenlere ve Toy alanına gelen yurtiçi/yurtdışı konuklara bir kültür hazinesi olarak tanıtılacak.
*Kadimden gelen kıyafetlerimiz Türk dünyasından gelen sanatkarlarımız tarafından tanıtılacak.
*Deve havutu, at eyeri, at nalı, eşek semeri vs. ustalarının bu ögeleri tanıtımı ve yapımını anlatacaklar.
 *Çocuklarımıza Yörüklerin hayatından derlenen fotoğraflarla masal kurgulanıp anlatılacak.
*Çocuklarımıza Yörüklerin doğa ve çevreye bakışları anlatılacak
*Oyun parkı kurularak eski Yörük oyunları (çelik çomak, gıncırak, mandak daşı, kızgın taş vs.) uygulamalı anlatılacak.
*Çocuklarımıza ve ilgi duyanlara Yörük masalları anlatılacak.
*Kendi esin kaynağımızdan gelen ve beslenen musikimizi ve kullanılan enstrümanların yapımı ve tanıtımı ilgilenen herkese etkin bir şekilde tanıtılacak” diye konuştu.