VALİ YAZICI TOHUM FİRMALARINI ZİYARET ETTİ
Vali Ersin Yazıcı, Aksu İlçesi'nde faaliyet gösteren Grow Fide, Rito Tohum, Güney Agripark, Bio Grup ve Petektar Tohumculuk Firmalarını ziyaret etti. Firmaların üretim faaliyetleri ve Ar–Ge çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Yazıcı; 'Tarımdaki tecrübelerimizi Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleriyle geliştirip, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi arttırmaya devam etmeliyiz.' dedi.
Temaslarına ilk olarak Grow Fide ile başlayan Vali Ersin Yazıcı, Antalya’nın turfanda sebzecilik ve narenciye deposu Aksu İlçesi’nde 2001 yılından bu yana fidecilik üzerine faaliyet gösteren Grow Fide’yi ziyaret etti. Aşılı fide üretiminde Türkiye’nin öncü kuruluşlarından olduklarını vurgulayan firma sahibi Hasan Ünal, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından tescilli Ar-Ge merkezi olan üretim tesislerinde fidecilik ve tohumculuk üzerine üretim yaptıkları bilgisini verdi.
Ziyarette ilk olarak Grow Fide ile ilgili yapılan sunuma katılan Vali Yazıcı, şirket hakkında yetkililerden bilgi aldı. Sunumda yıllık 25 milyon fide üretim kapasitesi ve 4.000 m² laboratuvar alanı ile doku üretiminde Türkiye’nin en büyük tesisine sahip olduğu ve 140 dönümlük alanda 700 personeliyle 500’e yakın ürün grubunda Ar-Ge çalışması yapıldığı bilgisi aktarıldı.
Şirket yetkilileri her çeşit sebze ve mevsimlik çiçek fidesi ürettiğini belirterek, son teknolojiye sahip üretim sahalarından elde ettikleri ürünlerin, bazı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine de ihraç ettiklerini ifade etti. Laboratuvardan tarlaya, tarladan sofraya sürdürülebilir çevre dostu üretim sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen şirket yetkilileri, doku kültürü ile üretilen ürünler hakkında Vali Yazıcı’ya bilgi verdi. Grow Fide’nin ülkemizde şeker otu adıyla bilinen stevia bitkisinin de ilk üreticilerinden olduğu aktarıldığı toplantıda Güney Agripark adına ürünle ilgili beş adet tescillerinin olduğu söylendi.
Özellikle aşılı patlıcan ve aşılı karpuz fidelerini Türkiye'de ilk kez üreten firma olduklarını söyleyen şirket yetkilileri, bu konuda çiftçileri de sürekli bilgilendirdiklerini ifade ederek çiftçilerin sağlıklı ve verimi yüksek ürünler alması için çalıştıklarını belirtti.
ANTALYA SEKTÖRDE ÖNCÜ FİRMALARIN ADRESİ
Bilgilendirme toplantısının ardında Vali Yazıcı, doku kültürü üretim laboratuvarlarını gezdi. Firma sahibi Hasan Ünal’dan üretim faaliyetleri, Ar–Ge ve inovasyon çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Yazıcı; “Antalya turizm kadar tarımıyla da ön plana çıkan bir şehir. Turizmde ve sanayide olduğu gibi tarımda da Antalya’mızda sektöründe öncü firmaları görmek gerçekten mutluluk verici. Firmamız aşılı fide üretimi konusunda ülkemizin başarılı firmalarından. Örnek çalışmalarından dolayı kendilerine tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.
TECRÜBELERİMİZİ AR-GE VE İNOVASYONLA DAHA DA GELİŞTİRMELİYİZ
Tarımdaki tecrübelerimizi Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleriyle geliştirip, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi arttırmamız gerektiğine dikkat çeken Vali Yazıcı, tarımda öncü şehir olarak bu konularda projeler geliştirmemiz gerektiğini ifade etti. Sektöründe öncü firmaların şehrimizde bulunmasının bu tür Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yapılması açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Vali Yazıcı; “Bu firmalarımız öncülüğünde yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla çeşitliliği sağlayarak dünya pazarında yeni ürünlerle yer bulmalıyız. Bu tecrübemizi geliştirmek için daha çok çalışmaya daha çok Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vermeye devam edeceğiz. Turizmin ve tarımın daha da gelişmesi için tüm paydaşlarımızla ortak projeler ve çalışmalar düzenleyerek, şehrimizi hep birlikte daha ileriye taşıyacağız.” diye konuştu.
Şirket yetkililerin gerçekleştirdiği sunumunun ardından Vali Yazıcı, şirketlerin laboratuvar ve fide üretim seralarını gezdi.
BOMBUS ARISINDA İTHALATTAN İHRACATA
Firma ziyaretlerine örtü altı bitkilerde tozlaşmayı sağlayan, seralarda ürün tadı ve kalitesine olumlu katkısı olan Bombus Arısı üretiminin yapıldığı Bio Grup firmasını ziyaret ederek devam eden Vali Yazıcı, firma sahibi Hakan Tayfun Aydın’dan Bombus Arıları hakkında detaylı bilgi aldı. Örtü altı tozlaşmayı sağlayan ve seraların doğal işçileri olan Bombus Arısı’nın eskiden ithal edilirken artık ihraç edildiği bilgisini veren firma sahibi Hakan Tayfun Aydın, 2017 yılında 20.834 koloni ihraç edilirken 30 Eylül 2021 tarihi itibariyle ihraç edilen koloni sayısının 46.267 olduğunu söyledi.
Ülkemizdeki Bombus Arı üretiminin tamamının Antalya’da gerçekleştiğinin bilgisi verildiği ziyarette, bu arıların aynı zamanda seralarda işçilik maliyetini düşürdüğü, ürün kalitesi, tadı ve verimini olumlu yönde etkilediği, sebze ve meyvelerde hormon kullanılmadan doğal yöntemle döllenmeyi sağladığı ve doğal dengeyi bozmadan çalıştığının bilgisi verildi.
TAMAMI ANTALYA’DAN
Bombus Arısının tarımın öncü şehri Antalya için önemine dikkat çeken Vali Yazıcı; “Şehrimizde seracılıkla uğraşan birçok çiftçimiz var. Firmamızı ziyaretimizde Bombus Arılarının özellikle seradaki ürünlerin kalitesini arttırarak işçilik maliyetini düşürdüğü ve ülkemizde sadece Antalya’da üretilerek yurt dışına ihraç edildiği bilgisini aldık. Daha önce yurt dışından ithal ettiğimiz bir ürünü artık biz ihraç ediyoruz. Yerli ve milli üretim yapan bütün firmalarımızın yanında olmaya onları desteklemeye devam edeceğiz. Tarımın öncü şehri Antalya’da yenilikçi çalışmalarla üretmeye, şehrimize değer kazandırmaya devam edeceğiz.” dedi.
Firma sahibi Hakan Tayfun Aydın ile Bombus Arısı kolonilerini gezen Vali Yazıcı, çiftçilerimizin bu konuda bilinçlenmesinin hem işçilik maliyetlerinin düşmesi hem de ürün kalitesinin artması açısından önemine değerek çalışmalarında başarılar diledi.
ÜRETMEYE VE ŞEHRİMİZE DEĞER KAZANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Vali Ersin Yazıcı son ziyaretinde Hibrit tohumlar üzerine Ar – Ge çalışmaları yapan ve 32 ülkeye ihracat gerçekleştirilen Petektar Tohumculuk firmasını ziyaret ederek firma yetkilisi Mehmet Yapıcı’dan hibrit tohum ve Türkiye’nin %85 üretiminin karşılandığı silor salatalık tahomu hakkında detaylı bilgi aldı. Ziyarette Petektar Tohumculuk Firmasının, Aksu Kurşunlu’da 127 dönüm alan üzerinde faaliyet gösterdiği, 100 milyon tohum üretim kapasitesine sahip olduğu ve 86 personel ile 32 farklı tohum üretimi yaptığı bilgisi verildi.
ÜRETMİYORSANIZ, ÜRETEMİYORSANIZ HER ŞEY BOŞ
Pandemi dönemiyle birlikte üretmenin ve üretimin öneminin daha çok anlaşıldığına vurgu yapan Vali Yazıcı; “Zorlu geçen pandemi sürecinde tarımın ve üretmenin önemi çok daha iyi anlaşıldı. Üretmiyorsanız, üretemiyorsanız her şey boş. Tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğu bu dönemle daha iyi anlaşıldı. Bu nedenle üretim yapan ve üretime destek veren herkesin yanındayız.” şeklinde konuştu.
Firma yetkilisi Mehmet Yapıcı amaçlarının ülke tarımına ve Türk çiftçisine katkı sunmak olduğunu belirterek bu kapsamda Ar – Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti. Tarıımın başkenti Antalya’da %100 yerli imkânlarla %100 yerli tohum üreten firmaları görmenin gurur ve mutluluk verici olduğunu söyleyen Vali Yazıcı, başarılarının devamını diledi.