TÜRKİYE'NİN EN ÇOK SEVİLEN FUARI YÖREX KAPILARINI 13. KEZ AÇTI
Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX 13. Kez kapılarını açtı.
ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen YÖREX’in açılış törenine Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu ile Serap Yazıcı Özbudun, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, belediye başkanları, oda borsa başkanları, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
YÖREX’i anlatan sinevizyon gösteriminin yapıldığı törende, Anadolu Ateşi Anadolu motiflerinden oluşan dans gösterisi sundu.
10 BİN METREKARE ALANDA ANADOLU TURU
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 14 bin yıllık geçmişiyle, medeniyetlerin harman olduğu Anadolu’nun, el emeği göz nuru yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini Antalya’da bir araya getirdiklerini belirterek, “YÖREX’te bu yıl 10 bin metrekare alanda, 5 gün boyunca, hep birlikte, tam bir Anadolu şöleni yaşayacağız” dedi.
Ekonomik daralmanın yaşandığı 2009 yılında, ekonomiye can suyu olsun YÖREX’i hayata geçirdiklerini anlatan Çandır, şunları söyledi:
“Okuyup araştırarak, düşünüp çalışarak ve nihayet bir hayal kurarak Yöresel Ürünler Projemize başlamıştık. Projenin bir etabı olan YÖREX’in ilkini de 2010 yılında düzenlemiştik. Parayı icat ederek ekonominin temelini kuran, tekerleği icat ederek teknolojiyi başlatan, devlet arşivlemesini yaparak e-devletin temelini atan, “Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi” deyişiyle sağlıklı yaşam ve damak tadında benzersiz çığır açan atalarımızın, bize emanet ettiği marifetlerini tüm dünyaya fark ettirelim. Bizler istedik ki; ürünlerimizin hakkını hukukunu koruyalım, ticaretinin gelişmesine, kıyıda köşede kalmış ürünlerimizin gün yüzüne çıkarılmasına, birlikte hareket ederek kırsaldaki ekonominin gelişimine, yerinde istihdamın sağlanmasına, çocuklarımızın emaneti olarak gördüğümüz ürünlerimizin, gelecek nesillere aktarılmasına, katkı sağlayalım ve destek olalım. Marifetlerimizi ve yöresel ürünlerimizi önce kendi insanımıza, sonra dünyaya tanıtalım. Şimdi gururla söylemem gerekir ki; kırsala, ekonomiye can suyu olan YÖREX hepimizin emeğiyle ulusal bir marka haline geldi.”
YÖREX İVME KAZANDIRDI
Yöresel Ürünler Projesi’nin 15’inci yılında, hayallerimizin sadece bir kısmını gerçekleştirebildiklerini kaydeden çandır, 15 yıl önce 109 adet olan coğrafi işaret tescilli ürün sayımız, 1639‘a ulaştı. 27 ürünümüz, Avrupa Birliği’nde tescillendi. Türkiye’de yöresel ürünlere ilgi arttı. YÖREX’te yapılan ikili ticari görüşmelerde birçok yerel ürün, ekonomiye kazandırıldı. Ulusal-uluslararası market raflarında ve e-ticaret sitelerinde yerini aldı. Görüşmede bulunan her 4 üreticiden 3’ü yıl boyu devam eden ticari bağlantı kurdu. Bu yıl, görüşme sayısının artacağına ve ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
ÜRETTİĞİMİZİ YURTDIŞINA PAZARLAMAK İSTİYORUZ
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Üretmek yetmiyor, tanıtacaksın ve pazarlayacaksın.” Sözünü anımsatan Başkan Ali Çandır, “Elbette, bizler de ürettiğimiz değerlerimizi yurtdışında tanıtmak ve pazarlamak istiyoruz. Başkanımızın gösterdiği ufuk doğrultusunda coğrafi işaretli ürünlerimizi önümüzdeki yıl yurtdışında tanıtmayı hedefliyoruz” dedi.
YÖREX MEDENİYETLER HARMANI
YÖREX’e gelen ziyaretçinin, yöresel ürünlerin yanı sıra Anadolu insanının güler yüzünü, kardeşliğini, hoşgörüsünü, misafirperverliğini, yaratıcılığını da bulacağını ifade eden Başkan Çandır, şunları söyledi:
“Bir adımda Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a ulaşacaksınız. Bizi biz yapan ve bizi anlatan bu ürünlerin zenginliğine, derinliğine ve aynı zamanda gelişimine şahit olacaksınız. Medeniyet birikimlerimizin yuvası olan Anadolu, ‘doğunun en batısı, batının da en doğusudur’. Bu topraklardan geçmiş olan tüm medeniyetlerin harmanını YÖREX’te bulacaksınız. Şüphesiz ki; Lidya da biziz Pamfilya da, Frigya da biziz İyonya da, Urartu da biziz Hitit de, Selçuklu da biziz Osmanlı da. Ve ne büyük gururdur ki, Atatürk’ün kurduğu ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti de biziz. Sizlere keyifli bir Anadolu turu diliyorum.”
DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
YÖREX’i hep birlikte büyüttüklerini vurgulayan Başkan Ali Çandır, “TÜRKPATENT kurumumuz ve kalkınma ajanslarımıza, Valimiz Sayın Hulusi Şahin ve tüm kurum-kuruluşlarımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Muhittin Böcek ve tüm belediye başkanlarımıza, ilk günden itibaren bizlere destek ve yön veren, YÖREX’i sahiplenen, Türkiye projesi olmasını sağlayan Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğu ve tüm oda-borsa başkanlarımıza, kıymetli basın mensuplarımıza, uzak, yakın demeden fuarımızı şereflendiren tüm misafirlerimize ve üyelerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
YÖREX TİCARİ HAREKET SAĞLADI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu fuarın açılışında yaptığı konuşmada YÖREX'te ülke açısından hayırlı bir işe imza atıldığını söyledi. Anadolu'ya has ürünlerin fuarda buluştuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ülke genelindeki yöresel ürünlerin coğrafi işaret almasında oda ve borsaların önemli gayretleri bulunduğunu kaydetti.
Ülke genelindeki ürünlerin yaklaşık yüzde 45'ine oda ve borsalar sayesinde coğrafi işaret tescil belgesi alındığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Para kazanabilmenin yolu markalaşmadan geçiyor, markalaşmanın yolu da patentten. Patent almadan markalaşmak mümkün değil. Türk Patent Kurumuna gideceksin, ürününün patentini yaptıracaksın. İkinci kademe Avrupa Birliği'nde (AB) tescil ettireceksin. Orada biraz gerideyiz, şu ana kadar 27 ürünümüz AB'den coğrafi işaret tescilini aldı, 70 ürünümüz sırada bekliyor." diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak ürünlerin AB'de tescil alması konusunda gerekli destekte bulunduklarını dile getirdi.
YÖREX'in, ticari harekete de önemli katkı sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "YÖREX'te üreticiler ile perakende zincirlerini, e-ticaret portallarını buluşturuyoruz. Stantlarda iş görüşmeleri yaptırıyoruz." dedi.
DÜNYADA İKİNCİ SIRADA
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak ise şunları söyledi: “Ülkemizde coğrafi işaret korumasının başladığı 1995 yılından itibaren ilk 10 yıllık dönemdeki tescil sayısı 69 iken; bu sayı 2005-2015 yılları arasında 105, 2015- 2023 yılları arasında 1328 olmuştur. Bugün itibarıyla coğrafi işaret tescil sayımız, 1639 sayısına ulaştı. Halen işlemleri devam eden 600 üzerindeki başvurunun da kaliteli bir şekilde tescile ulaşmasıyla bu rakamı iki binin üzerine çıkaracağız. Ülkemiz coğrafi işaret noktasında, Çin'den sonra ikinci sırada.”
VALİ İLE BELEDİYE BAŞKANI DA KATILDI
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Anadolu'da yıllardan yapılan ürünlerin ticari değerinin artırılması için markalaşmanın önemini anlattı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, yöresel ürünleri markalaştıran, üreticilere katma değer sağlayan YÖREX'i tüm imkanlarıyla desteklediklerini kaydetti.
Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ise 13 yıldır büyük emekle düzenlenen YÖREX'in ülke genelinde tanınan bir fuar haline geldiğini ifade etti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman, YÖREX'in, yerel üreticilerin ulusal ve uluslararası arenaya tanıtmak, yerel kalkınmaya katkı sağlayan önemli bir etkinlik olduğunu belirtti.
HİSARCIKLIOĞLU’DAN BAŞKAN ÇANDIR’A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Konuşmaların ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 13 yıldır YÖREX’in düzenlenmesine öncülük eden ATB Başkanı Ali Çandır’a teşekkür plaketi takdim etti. Ardından Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescili alan Ayaş Ziraat Odası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Edremit Ticaret Odası, Safranbolu Esnaf Sanatkarlar Odası, Aydın Ticaret Borsası, Araban Kaymakamlığı, Osmaniye Ticaret Borsası, S.S. Köy Koop. Bursa Bölge Birliği, Hüyük İlçe Tarım Müdürlüğü, Söke Ticaret Borsası temsilcilerine plaket takdim edildi.
Açılış törenini ardından protokol üyeleri stantları ziyaret etti.