KAYABAŞ: BU ÜLKEDE HUKUKA UYGUN İŞ OLMAYACAK MI?
Antalya gündemi ile ilgili belirleyici rol oynayan Saadet Partisi Antalya İl Başkanlığı, İl Başkan Yardımcısı Çevre Mühendisi Abdulkadir Kayabaş aracılığıyla Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş'un iddiaları ile ilgili bir açıklama yaptı.
Ormanlarımızda orman köylülerinin yapması gereken işlerin, kanuna aykırı şekilde uluslararası özel şirketlere verildiğini ifade eden Tarım Orman- İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş Antalya, Muğla, Denizli, Aydın ve Isparta’daki yangınlardan etkilenen orman alanlarındaki zarar görmüş ağaçların kesim işinin, anayasaya göre orman köylüleri ve onların kurduğu kooperatiflerce yapılması gerekirken özel şirketlere verildiğini belirtti diyen Saadet Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Abdulkadir Kayabaş; “ bu ülkede bir tane hukuka uygun, kendi milletini düşünen, vatanını önceleyen iş olmayacak mı diye feveran etti. Hangi konuda işin içine para, rant giriyorsa sonucunda rantiyenin dediği oluyor “ dedi
Kayabaş, açıklamasına şu ifadeleri kullandı: “Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) bu kesimden elde ettiği odunu çok ucuz fiyatlara çok uluslu şirketlere sattığı yönünde ciddî iddialar var. Çok uluslu söz konusu firma, dikili satış fiyatıyla metreküpü 155 TL’den aldığı tomrukları, sadece kabuklarını soyarak yurtdışına 1 metreküpü 730 Avro’dan satıyor. Vurgunun büyüklüğü, 730 Avro yaklaşık 10 milyon metreküp tomrukla çarpıldığında 7 milyar 300 milyon Avro’luk (70 milyar lirayı aşkın) bir rakam olarak ortaya çıkıyor iddiaları çok ama çok vahim iddialar…”
Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınını yaşamış olmamıza rağmen hâlâ en çok orman varlığına sahip şehir Antalya’mız diyen Kayabaş, bölgenin rehabilitasyon sürecinin hemşehrilerimiz tarafından yürütülmesi gerekirdi çünkü Anayasamızın 169.-170. Maddeleri, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 34. Ve 40. Maddeleri gereği, orman alanlarındaki üretim işinin öncelikle orman köylülerine ve onların kurduğu kooperatiflere verilmesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki köylüler yerine bir kez daha rantiye tercih edildi uluslararası tefeciler tercih edildi diye açıkladı.
Devleti, şirket gibi yöneteceğiz vaadiyle bundan 19 yıl önce iş başına gelen ak parti yaptığı icraatlerle artık yeter dedirtmeye devam ediyor diye ifade eden Kayabaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yangınları çıkaranlar belli değil, faili meçhul olarak kayıtlara geçmiştir. Neden? Yangın söndürme faaliyetleri bölgedeki hemşehrilerimizden o dönem aldığımız bilgiler ışığında neden ağırdan alındı? Yanan alanlardan kimler çıkar elde etti/ edecek? Yangınlar bir tercih midir? İklim değişikliği senaryolarının bir parçası mıdır? Bu ihaleyi alarak vurgun yapan şirketin Türk ortakları kimlerdir? Bu ihale anayasa ve yasalara kesin aykırılık gösterdiği hâlde nasıl verilebilmiştir?”
Söz konusu süreçle 200 bin hektar alanın rantiyeye teslim edildiğini ifade eden Saadet Partisi Antalya İl Başkan Yardımcısı Çevre Mühendisi Abdulkadir Kayabaş, başta Tarım Orman Bakanı, Orman Genel Müdürü, Orman Bölge Müdürünü ihale ile ilgili; net, anlaşılır, doyurucu bilgi vermeye ayrıca anayasa ve yasalara uygunluğunu izaha davet etti. Eğer ki yapılan ihale sürecinde iddia edildiği gibi hukuksuzluk varsa bu duruma aktör ve alet olanlar gerek kamuoyu vicdanında gerekse yüce Türk Adaleti önünde hesap vermelidir diyerek sözlerini tamamladı.