EŞİTLİKÇİ MEDYA DİLİ TÖRENİ
Medyada Kadına Yönelik Şiddet Diline Karşı Yeni Yaklaşımlar Paneli ve Antalya Yerel Gazeteleri Eşitlikçi Medya Dili Ödül Töreni Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde düzenlendi.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti, Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM), Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi işbirliğinde, İletişim Fakültesi ev sahipliğinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında “Medyada Kadına Yönelik Şiddet Diline Karşı Yeni Yaklaşımlar Paneli” düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Ebren, KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DERSİNİ MÜFREDATA KOYDUK
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin gün be gün büyüyen bir sorun olduğunu söyleyen KATCAM Müdürü Doç. Dr. Gülay Yılmaz, “Bu sebeple tüm kurumlara ve bireylere bu sorunla mücadelede bir sorumluluk düşüyor. Hazırladığımız eylem planı kapsamında 2022 güz döneminde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği dersini müfredata koyduk.” dedi.
HABERCİ TOPLUMUN HER KESİMİNİN DEĞERLERİNİ KORUR
Dilin toplumların gelişiminde önemli bir yeri oynadığını söyleyen Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ise “Gazetecinin yazdığı haber kişinin kendi imzasıdır. Gazetecilik hak ve sorumluluk bildirgesinde gazeteci milliyet, ırk, etnisite, cinsel kimlik, dil, din, mezhep, inanç, inançsızlık, sınıf, dünya görüşü ayrımcılığı yapmadan tüm uluslar, halklar ve bireylerin haklarını tanır saygı gösterir. Dil, toplumsal bölünmelerin ve eşitsizliklerin oluşumunda etkin ve sürdürülebilir rol oynar. Dolayısıyla bireysel sahip olduğumuz değerler ve kişiliklerimiz; söylemlerimizle şekillenir. Gazetecilik mesleği, mesleğin gereklerinin çok üstünde bir sorumluluğa sahip olmak demektir. Aynı zamanda bu meslek entelektüel, objektif ve zamanın gereklerine ve kültürel değişimine öncü olmayı gerektirir.
Kadınların yaşadıkları mağduriyetler medyadaki farkındalığı da yaygınlaştırmıştır. Ancak bu öyle bir döngüdür ki medyada kullanılacak eşitsiz dil, masum bir iletişim aracı olmaktan çıkacak ve cinsiyet eşitsizliğinin toplumsallaşması konusunda baş rol oynayacaktır. Dolayısıyla medyanın dilinin değişmesi toplumsal algının değişmesi için bir gerekliliktir.
Gazetecinin topluma örnek olma gibi bir sorumluluğu da vardır. Antalya’daki meslektaşlarımızın haber yazımında dillerini özenle kullandıklarını çok iyi biliyorum. Meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
MEDYA FARKINDALIĞIN ARTMASINA KATKI SUNABİLMELİ
Medyanın toplumu doğrudan etkiliyen ve dönüştüren bir işleve sahip olduğunu söyleyen İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Figen Ebren, “Medya bir yandan temeller inşa ederken medyaya konu olan toplumsal olaylarda medyadaki temsiller üzerinden yeniden kuruluyor ve yeni kimlikler kazandırılıyor. Medya elindeki gücü doğru kullanarak kadın erkek eşitliği konusunda farkındalığın artmasına önemli katkı sunabilmelidir.” dedi.
HER 3 KADINDAN 1’İ ŞİDDET GÖRÜYOR
Konuşmasına yaklaşık 1 yıl önce menfur bir cinayete kurban giden İletişim Fakültesi öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nu ve vefat eden tüm kadınları rahmetle anarak başlayan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Kadına yönelik şiddet, coğrafi sınırları aşan, tüm dünyanın ortak sorunudur. Dünyada her 3 kadından 1’i yaşamlarının bir döneminde eşi ya da bir yakını tarafından şiddet görüyor. Biz de Akdeniz Üniversitesi olarak özellikle Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezimizin de destekleriyle bu konuda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuyu çok önemsiyorum.” dedi.
ANTALYA YEREL GAZETELERİ EŞİTLİKÇİ MEDYA DİLİ ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ
Panel sonrasında gerçekleştirilen Antalya Yerel Gazeteleri Eşitlikçi Medya Dili Ödül Töreni de gerçekleştirildi.