Bu proje Aksu'nun kaderini değiştirecek

29 Nisan 2013 - 00:49

Aksu Girişimci İşadamları Derneği, bölgelerinde yapılacak EXPO 2016 Antalya projesi hakkında bilgi almak amacıyla EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay'ı konuk etti.

Aksu Girişimci İşadamları Derneği, bölgelerinde yapılacak EXPO 2016 Antalya projesi hakkında bilgi almak amacıyla EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay’ı konuk etti.

Türkiye’nin üstlendiği en önemli projelerden birisi olan EXPO 2016 Antalya, Aksu’nun ve Antalya’nın çehresini değiştirecek. Aksu Girişimci İşadamları Derneği üyeleri ile bölgenin ileri gelenleri, proje hakkında bilgi almak için EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay’ı konuk etti. Düzenlenen toplantıya, DSİ, ASAT, Karayolları, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkilileri de katıldı. Genel Sekreter Gülay, EXPO 2016 Antalya tişörtü giymiş çocuklar tarafından çiçeklerle karşılandı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aksu Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Hakan Özen, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay’ı ziyarete gittiklerinde onun heyecanının kendilerini etkilediğini söyledi. Aksulular’la Gülay’ı buluşturmak için bu toplantının düzenlendiğini belirten Özen, “Başımıza devlet kuşu kondu. Bu projeyi uygulayacak kişiler burada. Olup biteni seyreden olmamak için buradayız. Aklınızdaki soruları, projede nelerin olması gerektiği konusundaki önerilerinizi bekliyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan Genel Sekreter Selami Gülay, 1121 dönümlük bir alanda bu projenin yapılacağını belirterek, EXPO 2016 Antalya’nın Aksu’nun kaderini değiştirecek bir proje olduğunu söyledi. 100 ülkenin EXPO 2016 Antalya’ya katılımının planlandığını belirten Gülay, 6 ay açık kalacak Dünya Sergisine, 8 milyon kişinin ziyaret etmesinin hedeflendiğini ifade etti.

EXPO 2016 Antalya alanında yapılacaklar hakkında da bilgi veren Gülay, alanda Antalya’yı simgeleyecek EXPO Kulesi, Türkiye’nin ilk tarım müzesi, 80 dönüm dolayında göl, çocuk eğlence alanları bulunacağını ve ülke bahçelerinin olacağını, 285 tür bitki ve 45 türden binlerce ağaç dikileceğini belirtti.

Aksu’nun yıllardır yaşadığını sorunun kış aylarında yaşanan taşkın olduğunu belirten Gülay, EXPO 2016 Antalya projesi sayesinde Aksu’nun bu sorundan kurtulacağını belirtti. Alana ağaç dikebilmek için öncelikle taşkın tehlikesinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Gülay, “Alana drenaj ve sedde yapılarak taşkından korunacak. Ayrıca, Aksu çayının ıslahı, Küçük Aksu Barajı ile sadece EXPO alanı değil, Aksu’da taşkından korunmuş olacak. Sedde çalışması, buradaki projeye uygun olarak yapılacak. Adeta bir gezi alanı olacak” diye konuştu.

Aksu’nun büyük bölümünün tarımla geçimini sağladığını belirten Gülay, “EXPO 2016 Antalya alanı çevresinde bulunan 8 köyde toplulaştırma çalışması yapılacak. Bu toplulaştırma, sizlerin arazilerinizin değerinin artmasını, daha verimli tarım yapabilmenizi sağlayacak. Bu toplulaştırma sonunda, 900 dönüm daha bir alan yaratılarak, buraya da yaklaşık 10 bin kişilik bir kongre merkezi düşünülüyor” şeklinde konuştu.

 

Toplantıya katılan ASAT, Karayolları, DSİ, ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yetkilileri, alanda ve bölgede yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantıya katılan Aksulular, Perge Antik Kenti’ndan başlan ve sahile kadar devam eden, EXPO 2016 Antalya alanının üzerinden geçecek bir teleferik yapılmasını istedi. Ayrıca, hızlı trenin getirilmesinin de Antalya için büyük bir kazanç olacağı ifade edildi.

Davetlerine katıldığı için Dernek Başkanı Hakan Özen, Genel Sekreter Gülay’a plaket verdi. Toplantı sonrası alanı ve Perge Antik Kentini yukarıdan gören Antbirlik’e giden Genel Sekreter Selami Gülay ve Dernek yöneticileri, teleferiğin yapılmasını istedikleri bölgeyi kuşbakışı inceledi.