AKSU KENT KONSEYİ BİR ARAYA GELDİ

24 Ocak 2020 - 12:11

Tülay Ateş başkanlığındaki Aksu Kent Konseyi 2020 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Konsey üyeleri toplantı öncesi Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’i de makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında fikir alış verişinde bulundular.
 

Toplantıda Çalkaya Mahallesi köprülü kavşak altında başlatılan yeni yol açma çalışması nedeniyle Belediye Başkanı Halil Şahin’e teşekkür edildi. Kent Konseyi, Güzelyurt Mahallesindeki Celal Sönmez İlk ve Ortaokulunun bulunduğu mevkiye ve Yedisu Sağlık Meslek Lisesinin bulunduğu mevkiye üst geçit talep edilmesini de görüşerek karara bağladı.


AKSU ÜRETİCİ BİRLİĞİ’NDEN “TANZİM” UYARISI


Toplantının bir diğer önemli maddesi ise Aksu Üretici Birliği’nden geldi. Birlik Başkanı Turan Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere, tarımla ilgili tüm kesimleri, yeniden başlayan tanzim satış alımları konusunda uyardı. Şahin, tanzim satışlarda tüketilmek üzere sadece Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden alım yapılmasının, üretici ile komisyoncuyu karşı karşıya getireceğini öne sürdü. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şahin, “Geçtiğimiz yıl yaşanan tanzim olaylarına benzer bir durum son günlerde yeniden yaşanmaya başlanmıştır. Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden marketlere sebze alımı başlamıştır. Marketlere mal yapan hallerdeki tüccarlar, komisyon aracılığı ile mal almayı durdurmuş, sadece Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden mal almaktadır” dedi.  


Bu durumunda, sadece 3 ay Kredi Kooperatifleri üzerinden ürün alan marketlerin daha sonra fiyatların düşük olduğu dönemlerde mal alımını durduracağına dikkat çeken Şahin bu şartlarda komisyoncuların da üretici ile karşı karşıya kalacağını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Üretici 3 ay sonra yeniden komisyoncuya satmak zorunda kalacaktır. Aile çiftçiliği yapan üreticilerimiz tarım girdileri ve yaşantısını sürdürebilecek ihtiyaçlarını temin ettiği komisyoncuları kaybedecektir. Neticede çiftçi fiyatların düşük olduğu dönemlerde fırsatçı tedarikçilerin kucağına iletilecektir.


Şahin, üretici olarak beklentilerinin, üreticinin en büyük destekçisi olan komisyoncular ile Tarım Kredim Kooperatiflerinin aynı anda marketlere satışının devam ederek, ürün teslimat tercihinin de üreticiye  bırakılması olduğunu da belirterek “Zaten büyük firmaların aldığı desteklerden mahrum olan Türkiye'deki aile çiftçiliğinin devam etmesi açısından bu en sağlıklısı olacaktır. Tarım Kredi Kooperatiflerinin sadece kışlık dönemde ürünün en az olup fiyatlarının da yüksek olduğu dönemlerde 3 ay mal alıp 9 ay üreticiyi yalnız bırakmaları istemiyoruz” görüşlerine yer verdi.


Turan Şahin, açıklamasını şöyle tamamladı: “Madem böyle bir uygulama yapılacak, o zaman üreticimizin maliyetinin altına ürettiği ürünlerin fiyatı düştüğü zaman da aynı çalışmanın yapılıp, en azından ürünlerin maliyetine alınıp, üreticiye de sahip çıkılması gerekmektedir. Üreticilerimize oluşan kanaat; sadece enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde enflasyon ateşini düşürmek için yapılan bu uygulamanın, ürünlerin çok düşük fiyatlara maliyetinin altına verildiği dönemlerde yapılması ve üreticiyi de 1 yıl sonra tekrardan üretmeye destek olunması yönündedir.”