Reklam

Akdeniz Üniversitesi’nden havacılık ve uzay alanında önemli atılım

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent, Milli Muharip Uçak projesini yürüten TUSAS’ın ardından Ukrayna’nın havacılık devi FED A.Ş.’yi de bünyesine kazandırarak havacılık ve uzay alanında önemli bir üs olma hedefini sağlamlaştırdı.

Akdeniz Üniversitesi’nden havacılık ve uzay alanında önemli atılım

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent, Milli Muharip Uçak projesini yürüten TUSAS’ın ardından Ukrayna’nın havacılık devi FED A.Ş.’yi de bünyesine kazandırarak havacılık ve uzay alanında önemli bir üs olma hedefini sağlamlaştırdı.

Akdeniz Üniversitesi’nden havacılık ve uzay alanında önemli atılım
02 Haziran 2022 - 14:58

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent, havacılık ve uzay alanında önemli bir ar-ge merkezi olma hedefinde yeni bir adım daha attı. Antalya Teknokent’in bünyesine kattığı son havacılık devi Ukrayna’nın önde gelen havacılık şirketi FED Havacılık A.Ş. oldu. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, FED Havacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Popov ve Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz iş birliği protokolünü imzaladı.
 
MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ DE AKDENİZ’DE
 
Yaklaşık üç ay önce Akdeniz Üniversitesi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımlarıyla Antalya Teknokent Ar-Ge 5 Binası Ofisi ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Ar-Ge Ofisi’nin açılışı gerçekleştirilerek TUSAŞ’ın yürüttüğü en önemli projelerden ve Türkiye için son derece kritik bir konu olan Milli Muharip Uçak Projesi çalışmaları Antalya’ya Akdeniz Üniversitesi’ne taşınmıştı. Dünyanın en büyük 100 dev savunma sanayi şirketi arasında yer alan TUSAŞ’ın Milli Muharip Uçak Ar-Ge Ofisi’nin açılışı ile dikkatleri üzerine çeken Antalya Teknokent bu kez de FED A.Ş.’yi de bünyelerine kazandırarak havacılık ve uzay alanında önemli bir üs olma hedefini sağlamlaştırdı.
 
BİR TÜRK OLARAK GURUR DUYUYORUM
 
Protokol imza töreninde konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin her alanında söz sahibi bir ülke olma hedefine Akdeniz Üniversitesi olarak destek vermekten büyük mutluluk duyduğunu vurgulayarak, “Savunma sanayisindeki bu atılıma üniversite olarak dâhil olmaktan her şeyden önce bir Türk olarak gurur duyuyorum. Milli teknoloji hamlesinin bir devamı olan bugünkü imzamızın vatanımız ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.
 
UZAY VE HAVACILIK ÜSSÜ OLUYORUZ
 
Antalya Teknokent’in özellikle TUSAŞ ile yapılan işbirliği ile uzay ve havacılık alanında önemli bir üs olma yoluna girdiğini vurgulayan Rektör Özlenen Özkan, “TUSAŞ, 2023 yılında hangardan çıkacak Milli Muharip Uçak’ın yazılımlarını Teknokent’imizde gerçekleştirecek. Çalışmaları başladı. Şimdi de yine çok önemli bir havacılık ve uzay firmasını bünyemize kattık. Bu öğrencilerimiz için de büyük bir fırsat. Bu etkileşim ile umut ederim ki öğrencilerimiz arasından ülkemizin gücüne güç katacak projelere imza atacak genç beyinler çıkacaktır.” açıklamalarında bulundu.
 
YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİN ÖNEMİNİ GÖRDÜK
 
Son günlerde özellikle savunma sanayinin ne kadar önemli olduğunun görüldüğünü ifade eden Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Önemli olan bunların tamamının tarafımızdan yapılıyor olması, dışarıya bağımlı olmamak. Dışarıya bağımlı olmanın sonuçlarını hep beraber gördük. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sanayi Bakanımızın verdiği önem çok kıymetli. Bu çalışmalarla üniversitemizin büyük bir ivme kazanacağını düşünüyorum. Antalya’yı turizm, tarım ve sağlık merkezi kimliklerinin yanı sıra başta uzay ve havacılık olmak üzere teknoloji ve yazılımda önemli bir üs haline getirmek istiyoruz. Antalya bu konuda çok ideal bir şehir. Sayın Bakanımızın ve TUSAŞ’ın da bu konuda çok büyük destekleri var.” dedi.
 
FARK YARATACAK PROJELER YAPACAĞIZ
 
Viktor Popov ise TUSAŞ ile Milli Muharip Uçak projesinin uçuş kontrol sistemlerinin tasarımı dâhil olmak üzere üç sözleşme imzaladıklarını hatırlatarak, bugün Akdeniz Üniversitesi ile yapılan anlaşma ile bu iş birliğini bir adım ileriye taşıdıklarının altını çizdi. Viktor Popov, havacılık ve uzay teknolojilerinin üretiminde Akdeniz Üniversitesi ile fark yaratacak projeler üreteceklerine inandığını sözlerine ekledi.
 
HEDEFİMİZ BÜYÜK
 
FED Havacılık A.Ş. ile ilk temasın Aralık ayında kurulduğunu, ancak savaş nedeniyle geciktiğini vurgulayan Dr. İbrahim Yavuz ise “Savaş ortamında bu iş birliğini yapıyor olmamız, iki tarafın da bu iş birliğinde ne kadar istekli olduğunu gösteriyor. FED, TUSAŞ ile yaptıkları sözleşme uyarınca tüm üretimlerinin ar-ge ve tasarımlarını da Antalya Teknokent’te yapacak. Hedefimiz büyük. FED’in merkezini de buraya almaları için girişimimiz var.” ifadelerini kullandı.
 

Bu haber 652 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum