HEYET-İ NASİHA’DAN AK(g)İL ADAMLARA

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Rum azınlıklar bağımsızlık talebiyle taşrada isyanlar başlatır.

HEYET-İ NASİHA’DAN AK(g)İL ADAMLARA

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Rum azınlıklar bağımsızlık talebiyle taşrada isyanlar başlatır.

HEYET-İ NASİHA’DAN AK(g)İL ADAMLARA
03 Mayıs 2013 - 00:40

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasının ardından Rum azınlıklar bağımsızlık talebiyle taşrada isyanlar başlatır. Bunun üzerine 1919 Nisanı’nda dönemin Başbakanı Damat Ferit, şehzadeler başkanlığında Rumlar ve Ermenilerin de yer alacağı akil adamlardan heyetler oluşturularak, Anadolu ve Rumeli’ye gönderilmesini önerir. Heyet-i Nasiha adının alan heyetler, Türklerle azınlıklar arasında birlik hissi yaratmaya çalışacak, padişahın öğütlerini aktararak istikrar ve bütünlük sağlamaya çalışacaktır.
Şehzade Abdürrahim Efendi başkanlığındaki Anadolu Heyet-i Nasihası, 16 Nisan 1919’da Padişah Vahdettin’i ziyaret edip Bursa, İzmir, Konya, Ankara, Sivas, Trabzon ve Doğu vilayetlerini ziyaret etmek üzere vapurla İstanbul’dan ayrılır. Ertesi gün Bursa’da belediye binası önünde toplanan halka heyet üyesi eski Bahriye Nazırı Ali Rıza Paşa hitap eder ve Padişah Vahdettin’in “hakkınıza kanaat, vatandaşlarınızın hukukuna riayet ve kanuna itaat cümlenize tavsiye olunur” diye biten mesajını okur.
 

Balıkesir üzerinden 24 Nisan’da Manisa’ya gelen heyeti, Türk, Rum, Ermeni ve Musevilerden oluşan komite törenle karşılar. Şehzade Abdürrahim Efendi, kalabalık bir topluluğa hitap eder. Daha sonra heyet İzmir’e doğru yola çıkar. Birinci Dünya Savaşının sonunda İngilizlerin İzmir’i savaşa girme şartıyla Yunanlılara teklif ettiği için İzmir ziyareti daha önemlidir. Heyet 26 Nisan’da Karşıyaka’da Müslüman, Rum, Ermeni binlerce kişi tarafından ve törenle karşılanır. 29 Nisan’da heyet uğurlama töreniyle Aydın’a hareket eder. Oradan Muğla, Burdur, Afyon ve Isparta’ya gidilir. İtalyan işgalindeki Antalya’ya uğranır. Ama heyet Konya’dayken, 15 Mayıs’ta İzmir’i Yunanlıların işgal ettiği haberi gelir ve Hükümetin emriyle 18 Mayıs’ta Konya’dan trenle İstanbul’a dönerler.
O zaman Sevr’i dayatanlar, şimdi BOP’u dayatıyor…
O zaman Damat Ferit ve benzerlerini kullanan emperyalist güçler, şimdi Tayyip Erdoğan ve AKP’yi kullanıyor.
O zaman damat Ferit’e Heyet-i Nasiha’yı kurduranlar, şimdi Başbakan Erdoğan’a Ak(g)il Adamlar Komisyonunu kurduruyor.
O zaman Rumlar ve Ermeniler bölücü unsurlar olarak kullanılıyordu, şimdi ise PKK ve Kürt görünen Ermeniler kullanılıyor.
O zaman kurulan ‘Heyet-i Nasiha’ da bugünkü gibi yedişer kişiden oluşmuştu.
O sürecin sonlanmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Kuvvacılar sağlamıştı, şimdiki sürecin sonlanmasını ise Devlet Bahçeli’nin önderliğinde Türk Milliyetçileri sağlayacaktır.
 

Hatta o zaman Heyet-i Nasiha’nın izlediği Bursa-Manisa-İzmir-Konya güzergahı dikkate alınırsa, Sayın Bahçeli ve MHP zaten öncü kuvvet olarak önceki haftalarda yaptığı Bursa ve Manisa ziyaretleriyle ve 20 Nisan’da yapılan İzmir mitingiyle halka bütünleşmeye ve tehlikeye dikkat çekmeye çoktan başladı bile..!

O zaman da Nisan da başlayıp Mayıs’ta bitmişti, inşallah şimdi de Mayıs ayında bitecek ve Başbakan Erdoğan Türk Milletinden gereken cevabı alacaktır.
Süreçler ve aktörler, isimleri farklı olsa da amaçları ve perde arkası oyuncuları açısından birbirine çok benziyor! İnşallah sonları da aynı olur ve Türk Milleti bu anlayıştan bir an önce kurtulur! İnşallah Başbakan Erdoğan’ın Ak(g)il Adamlar Komisyonu da Heyet-i Nasiha gibi kısa sürede fesih olunur .

Bu haber 1768 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum